Νήσος Πάτμος
| ||||||||||
Νομός Δωδεκανήσου |
Ιστορία
Πρώτοι κάτοικοι του νησιού θεωρούνται οι Κάρες. Μετά ήρθαν οι Δωριείς και οι Ίωνες. Υποστηρίζεται πως στην Πάτμο έφτασε o Ορέστης μετά το φόνο της μάνας του για να γλιτώσει από τις Ερινύες. Στην αρχαιότητα αναπτύχθηκε πολιτισμός χωρίς ιδιαίτερες εκλάμψεις. Οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποίησαν σαν τόπο εξορίας. Εξόριστος των Ρωμαίων έφτασε εδώ ο Ιωάννης Θεολόγος το 95 και έγραψε την Αποκάλυψη στη σπηλιά κάτω από το μοναστήρι. Από τον 4ο μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ. η Πάτμος είναι ήδη σημαντικός τόπος προσκυνήματος του χριστιανικού κόσμου. Στη συνέχεια το νησί ερημώθηκε από πειρατικές επιδρομές. Τον 11ο αι. έγινε μια νέα αρχή με την ίδρυση του μοναστηριού-κάστρου από το μοναχό Χριστόδουλο στη θέση κάποιου αρχαίου ναού της Άρτεμης. Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν γύρω του για να μπορούν να προστατευθούν από ξαφνικές επιθέσεις. Η εξουσία της Εκκλησίας εδραιώθηκε (εννοούμε τη διοικητική και οικονομική) με την ένταξη του νησιού στη δικαιοδοσία του μοναστηριού επί αυτοκράτορα Αλέξιου Α' Κομνηνού (1088). Το νησί κατακτήθηκε από τους Ενετούς το 1207 και αργότερα (1537) από τους Τούρκους. Το 1669 κατέφυγαν στην Πάτμο Ενετοί πρόσφυγες από την Κρήτη. Το 16ο αι., με την ανάπτυξη της ναυτιλίας, οι Πάτμιοι διακρίθηκαν σαν καπετάνιοι, ναυπηγοί και έμποροι. Απέκτησαν δύναμη, έφεραν πλούτη στο νησί, έφτιαξαν μεγάλα σπίτια. Οι μοναχοί αναγκάστηκαν να αυτοπεριορίσουν τις δικαιοδοσίες τους. Τα αρχοντικά γέμισαν έπιπλα, ασημικά, καθρέφτες επίχρυσους, στολίδια, αντικείμενα αξίας. Όσοι έκαναν στεριανές δουλειές έγιναν σπουδαίοι μαστόροι της πέτρας, του ξύλου και του μάρμαρου. Το 1713 ιδρύθηκε η Πατμιάδα Σχολή. Το νησί άρχισε να παρακμάζει ύστερα από την επικράτηση του ατμόπλοιου. Σήμερα το νησί έχει 3.049 κατοίκους.
Πάτμος ή Χώρα
Η πρωτεύουσα του νησιού, Πάτμος ή Χώρα, χτίστηκε το 13ο αι. Τα αρχοντικά και τα μικρόσπιτα σκαρφαλώνουν στις πλαγιές του λόφου, 150 μ. από τη θάλασσα και αγκαλιάζουν το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Εδώ πάνω η λαϊκή αρχιτεκτονική θριάμβευσε. Παντού σπίτια κατάλευκα. Άλλα αρχοντικά - Λεούση, Καλλιγά, Σημαντήρη, Μαλανδράκη, Βάλβη, Νατάλη, Φτέρη - και άλλα μικρότερα, δεμένα με στοές-περάσματα, δρομάκια-λαβύρινθους που βγάζουν όπου εκείνα θέλουν, δώματα σκεπασμένα με πλακάκια, σκάλες, πεζούλια, «φαλτσογωνιές», ανάμεσά τους μικρές εκκλησίες και αυλές που ποτέ δεν τους λείπουν τα λουλούδια. Υπάρχουν δυο πλατείες, η μια κοντά στην αγορά, αληθινό μπαλκόνι με θέα στο πέλαγος. Τα μεγάλα σπίτια, τα καπετανόσπιτα, χτίστηκαν το 16ο αι., όταν η Πάτμος γνώρισε ακμή σαν εμπορική και ναυτική δύναμη. Έχει 750 κατοίκους.
Αξιοθέατα αποτελούν:
Σκάλα
Η μονοκρατορία του λευκού διακόπτεται εδώ από τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια και τις αυλές. Η κωμόπολη, που έχει εξελιχθεί σε κοσμοπολίτικο κέντρο, χτίστηκε στη θέση της αρχαίας Φοράς και απλώνεται στους πρόποδες του βουνού Καστέλλι. Στη Σκάλα πλευρίζουν τα πλοία της γραμμής, ενώ στο νέο μεγάλο μόλο είναι δεμένα χειμώνα-καλοκαίρι διάφορα σκάφη. Τα παλιά σπίτια είναι σκεπασμένα με πεταλόχωμα, όπως λέγονται στα Δωδεκάνησα τα κυκλαδίτικα δώματα. Τα πιο καινούρια έχουν στέγες από κεραμίδια. Η Σκάλα απέχει 3 χλμ ΒΑ από τη Χώρα και έχει 1.350 κατοίκους.
Αξιοθέατα αποτελούν:
Άρκοι. Μια αγκαλιά νησιά, περισσότερα από 15, σε απόσταση 8 ν.μ. από την Πάτμο και στα βόρεια των Λειψών. Στο μεγαλύτερο από τα νησάκια αυτό ζουν 70 άνθρωποι - τα υπόλοιπα είναι ακατοίκητα. Το λιμάνι είναι κρυμμένο στο βάθος του διπλού φιορδ που σχηματίζουν οι ξέρες, καλά προστατευμένο και απάνεμο. Το ψαροχώρι έχει μικρά παλιά πέτρινα σπίτια όχι ασβεστωμένα, με ξερολιθιές ανάμεσά τους. Οι Αρκοί συνδέονται με την Πάτμο καθημερινά το καλοκαίρι και μια φορά τη βδομάδα το χειμώνα (1 ώρα και 15').
|
Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013
Νήσος Πάτμος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου